Stress – en tilstand med mange myter

Stress er en sygdom….

5 myter om stressHar du hørt det udsagn før? Det er en myte. Stress er en belastningsreaktion og fakta er at, stress kan ramme alle mennesker der presses mere end de har ressourcer til. Stress er en sund og naturlig reaktion på indre og/eller ydre pres. Stress er  følelsen, der fortæller dig, at du er har gang i for mange ting, til at kunne gøre det ordentligt.  Langvarig stress kan derimod føre til sygdom, som feks angst eller depression. Og derfor er det altafgørende at tage det alvorligt.

Myte 2: Når du har været stresset, bliver du aldrig helt rask..

Når du kommer igennem en længere eller kortere stress-periode, vil du formentlig opleve at du ikke er den samme længere. Det skyldes ikke at du er mere sårbar overfor stress, men derimod at du formentlig er blevet bedre til at lægge mærke til hvordan din krop reagerer på pres. Måske er du blevet bedre til at prioritere og lade uvæsentlige ting i dit liv have mindre betydning.

Myte 3: Når du tidligere har været stresset, kan du ikke holde til at have travlt..

Selvom du tidligere har været stresset, kan du sagtens tåle at have travlt. Netop fordi stress ikke nødvendig kommer pga travlhed, men skyldes flere forskellige ting (indre/ydre pres). Når du ikke oplever at have indflydelse og kontrol over din hverdag, vil du være i større risiko. Og udfordringen med travlhed kommer, hvis du pga presset løber hurtigere for at nå mere. At løbe hurtigere giver dig ikke mere kontrol. At løbe hurtigere vil formentlig betyde at du kommer til at tage endnu flere opgaver til dig(for at være mere effektiv?)

Myte 4: Når du har stress, skal du bare tage sig sammen..

Dette er en af de mere sejlivede myter. Og absolut ikke sandt. Stress kan bl.a medføre søvnproblemer, glemsomhed, træthed, nedsat koncentration, hovedpine(og andre smerter). Disse symptomer forsvinder ikke fordi man tager sig sammen. Alle menesker har brug for at lykkes, og mennesker med stress har ganske enkelt brugt flere ressourcer end de havde, samtidig med at kroppens signaler i en kortere eller længere periode er blevet overhørt. Måske kan man endda sige, at du har taget dig sammen for længe?

Myte 5: Det er kun perfektionistiske mennesker der får stress..

Igen: Alle mennesker kan får stress. Vi er alle forskellige, og det vil være forskellige faktorer der giver stress. Fælles for mange stress-ramte er at, når de første symptomer melder sig, overhøre man dem. Måske i lang tid, uger eller måneder. Og det kan ingen mennesker blive ved med at holde til. Så siger kroppen fra. Og det er uanset om du er et menneske der altid vil gøre det bedst/hurtigst/flottest osv, eller om du er et menneske der egentlig er ret afslappet omkring dig selv.

 

Der er mange flere myter omkring stress, men disse er nogle af dem jeg ofte støder på i mit arbejde med stress-ramte. Hvis du har brug for min hjælp, vil det være et intensivt og særligt tilrettelagt forløb a ca 8 uger, hvor vi arbejder med både indre og ydre stressorer, og du vil i forløbet også lære selvhypnose, der bliver dit redskab til at forblive stress-fri efter forløbet. Som klient kan regne med at blive taget seriøst og hjulpet igennem, så du igen kan gå ud i livet med styrke og balance.

De bedste hilsener, Susan